Kolik utrpení stojí lidský život?

by - června 11, 2017


Krásnou neděli! Před časem jsem se zúčastnila úžasného projektu Příběhy našich sousedů. Celá věc vznikla za podpory organizací Paměti národa a za finanční podpory nadace EVZ. Naším úkolem bylo zpracovat příběh pamětníka a poté jej odprezentovat na závěrečném předvedení všech prací.
Na pana Roubíčka jsme narazili díky paní Wolfové, která nám se vším pomáhala.
Upřímně řečeno, lepšího člověka jsme dostat nemohli. Pan Roubíček je totiž rozený vypravěč. Myslím, že jen ten kdo má srdce z kamene by se při určitých částech jeho vyprávění nezachvěl.
Narodil se do židovské rodiny. Své dětství popisoval jako velmi idylickou etapu svého života. Vyprávěl nám o své rodině a o tom jak o nedělích hráli se sestrami pro maminku (na hudební nástroje). Vzpomínal však i na to jak se jeho samotného začaly dotýkat Norimberské zákony.
Krásné období však končí převozem do Terezína. Pracovali tam v kuchyni. Jeho sestra chtěla pro maminku trochu strouhanky, tak si ji shrabala do kornoutku. Jenže ji nachytal šéfkuchař (který byl mimochodem také žid). Řekl jí, že pokud se s ním nevyspí, nechá ji odvézt do Osvětimi. Ale ona mu řekla NE. A za pár dní opravdu přišlo předvolání k transportu. Přišla s tím za za tatínkem a ten jí řekl, že sama rozhodně nikam nepojede. A tak jeli všichni.
V Osvětimi se pan Roubíček dostal již jako šestnáctiletý chlapec do komanda a to jen kvůli tomu, že jeho kápo byl pedofil a Rudolfa (pana Roubíčka) zneužíval. Pravděpodobně to byl jeden z důvodů proč Osvětim přežil. Vykonával kvůli tomu o něco lehčí práce a také dostával o trochu více jídla.
Jeho v pořadí pátým koncentračním táborem se setkal s Katkou, se svou celoživotní láskou, která však bohužel nepřežila.
Po válce se pan Roubíček vrací zpět do Prahy, zde se setkává se svým starším bratrem Karlem, který společně s Rudolfem válku přežil. Celý zbytek rodiny (maminka, tatínek a dvě sestry) byl vyvražděn v koncentračním táboře.
Příběh jsme zpracovali do krátké nahrávky, kterou si můžete  poslechnout zde. Závěrečná prezentace byla pro nás velmi stresovou událostí (stejně jako pro ostatní týmy), vše se však zdařilo a my jsme vyhráli druhé místo, což znamenalo.....plně hrazený workshop v Drážďanech, který se konal 28.května-1.června. Musím říci, že druhé místo nikdo z nás OPRAVDU nečekal.
Co se týče samotného workshopu, je mi vážně líto že píši zhodnocení až takhle pozdě, minulý týden jsem však byla na vodáckém kurzu a neměla jsem čas článek připravit. Každopádně to bylo super! Bydleli jsme v samotné vile nadace Die Bruke/Most. Nutno podotknout že tam opravdu výborně vaří! Měli jsme zde dokonce i pamětníka Michaela Salomonoviče, který také prošel několika koncentračními tábory a nakonec se s matkou a bratrem zachránil tak, že utekl z pochodu smrti.
Celý projekt byl velmi zajímavý a hlavně přínosný. Co si budeme povídat, ti lidé tady za deset let již nebudou. Kdo pak bude vyprávět tyto příběhy? Ale teď jsou příběhy našich pamětníků uchovány v archivu a nikdy se na ně nezapomene.
Kdybych měla možnost znova se do tohoto zapojit, určitě to udělám! Práce byla sice poměrně časově náročná, ale zároveň také velmi zajímavá. Pokud máte na své škole tuto možnost, určitě do toho jděte! Uvidíte druhou světovou válku úplně jinýma očima!



You May Also Like

0 Comments