Pán prstenů (Společenstvo prstenu)

by - listopadu 10, 2017

Autor: J.R.R.Tolkien
Rok vydání: 2006 (1.vydání bylo v roce 1954)
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 474
Série: Pán prstenů (1.díl)

Návaznost na Hobita?
Jako první bych ráda objasnila (těm, kteří Pána prstenů nečetli) návaznost na Hobita. Bilbo je totiž Frodův strýc. Tento příběh začíná ve chvíli, kdy Bilbo slaví již své 111 narozeniny, na které přijíždí i jeho starý přítel- čaroděj Gandalf. Nejde zde však pouze o oslavu tohoto velikého výročí. Bilbo je totiž rozhodnutý odejít z Hobitína. Plánuje předat všechen svůj majetek svému mladšímu nástupci- Frodovi. Ale nezanechal mu pouze noru atd., ale také podivuhodný prsten, který ukradl Glumovi.

Obyčejný prsten?
Na tuto otázku si odpovíme již při četbě Hobita. Není obyčejný. Minimálně dokáže člověka učinit neviditelným. Ale nejen to! Kromě toho také umí nepřirozeně prodloužit život. Nicméně tím nejzajímavějším/nejděsivějším faktem je to, že právě tento prsten byl ukován Temným pánem Sauronem, kterého v dobách dávno minulých porazila armáda lidí a elfů. Teď se ale chce vrátit a jediná věc, která mu může pomoci, je právě prsten, který Frodo drží ve svých rukou.

Jak se teď rozhodnout?
Ano, co má Frodo udělat? Sauronovi služebníci se totiž od Gluma dozvěděli, že prsten ukrývá jakýsi Pytlík, který bydlí v Hobitíně. Takže jsou tu pouze dvě možnosti. Zemřít nebo jej zničit. Vybere si samozřejmě tu druhou variantu. To však znamená, že se musí vydat do Mordoru, kde prsten hodí do plamenů Hory osudu. Je to dlouhá a strastiplná cesta, ale Froda naštěstí doprovází jeho věrní přátelé.

Můj názor?
Jak jsem již napsala v minulém článku (naleznete ZDE), já Tolkienovo dílo jednoduše miluji! Kdybych si mohla vybrat, kde bych žila (včetně smyšlených světů), byla by to právě Středozem. A nejvíc bych chtěla být elf! Co vy? K jaké národnosti byste chtěli patřit vy?
Fil mám také moc ráda! Ta hudba!!! Peter Jackson je naprosto geniální! Ty Oscary za tyto díly získal oprávněně!!!

10*/10*




You May Also Like

1 Comments

  1. Já kdybych si mohla vybrat, chtěla bych být Temná paní. Kdyby ale to místo bylo už obsazené (věřím, že by o ně byl velký zájem) tak alespoň skřetice.

    OdpovědětVymazat